O Institutu za medicinska istraživanja

Institut za medicinska istraživanja je vodeći nacionalni naučni institut u oblasti biomedicine i član je Univerziteta u Beogradu.

76

godina iskustva

80

stručnjaka različitih profila

120

istraživačkih projekata

100

održanih seminara

Istorija

Osnovala ga je 1947. godine Srpska akademija nauka sa misijom da doprinese zdravlju društvene zajednice putem unapređenja nauke, posebno u oblasti medicinskih istraživanja.

Danas se u Institutu obavljaju osnovna i primenjena istraživanja u oblasti biomedicine, a osnovni cilj našeg delovanja je primena i diseminacija znanja u okviru naučnoistraživačke delatnosti,  obrazovanja i razvijene međunarodne saradnje.

U Institutu je danas zaposlen 91 saradnik, a gotovo 80 su istraživači različitog obrazovnog profila iz oblasti medicinskih i prirodnih nauka, koji su organizovani u deset istraživačkih grupa. Naučnoistraživački rad saradnika Instituta za medicinska istraživanja je usmeren ka sticanju i širenju znanja u oblasti biomedicine, istraživanju mehanizama koji leže u osnovi fizioloških i patoloških stanja i procesa, a sa ciljem da se unapredi razumevanje različitih oboljenja i da doprinese razvoju novih dijagnostičkih metoda i terapijskih pristupa.

Nacionalni centri izvrsnosti

Trenutno su glavne organizacione jedinice Instituta deset naučno-istraživačkih grupa, a u njemu se nalaze i dva nacionalna centra izvrsnosti, Centar za hranu i vektorske zoonoze i Centar za ishranu i metabolizam.

Saradnja

Primenjena istraživanja se sprovode u bliskoj saradnji sa kliničkim centrima i drugim zdravstvenim ustanovama u Srbiji. Pored toga, za dobrobit nacionalnog zdravstvenog sistema, Institut isključivo radi određene visokospecijalizovane dijagnostičke analize.

Značajna dodatna ekspertiza dolazi iz opsežne i rastuće nacionalne i međunarodne saradnje, istraživanja Instituta aktivno učestvuju u evropskim istraživačkim projektima (EU okvirni programi, COST, EUREKA, SCOPES, EFSA), kao i bilateralnim projektima sa mnogim evropskim zemljama.

This site is registered on wpml.org as a development site.