Нутритивна биохемија и дијетологија

Група се бави основним и примењеним истраживањима ефеката анти-инфламаторне дијетарне интервенције и примене одређених нутријената на биомаркере нутритивног уноса, биохемијске параметре нутритивног статуса, и промене параметара липидног статуса, инфламације и оксидативног стреса у различитим патолошким стањима; y оквиру групе је и Саветовалиште за исхрану. Истраживачки правци се односе на:

  • Креирање интервентних студија уз употребу суплемената омега 3 и омега 6 масних киселина и конзумирање хране богате полифенолима, њихова реализација и праћење ефекта на прогресију болести и квалитет живота;
  • Праћење ефекта дијетарне интервенције и индивидуалне нутритивне терапије код гојазних особа, онколошких и бубрежних болесника, код особа са саркопеничном гојазношћу, масном јетром и инсулинском резистенцијом;
  • Развој и примену анималног модела погодног за истраживање ефекта матичних сокова и биљних екстраката богатих полифенолима, са хиполипемијским, хипогликемијским и антиинфламаторним својствима, на превенцију настанка и терапију метаболичког синдрома;
  • Спровођење едукација, радионица и јавних предавања из области исхране;
  • Комерцијалну услугу нутригеномске анализе и персонализоване исхране.

ПЛАН ЗА НАРЕДНИ ПЕРИОД:

  • Даље унапређење истраживања у области липидомике уз коришћење најсавременијих техника гасне, течне и масене спектрометрије.
  • Идентификација и квантификација нових липидних биомаркера уско повезаних са појавом и развојем хроничних незаразних болести.
  • Испитивање интеракција новооткривених биомаркера са другим макромолекулима и њихова валидација у великим кохортима.
  • Дијагностика и прогноза развоја болести помоћу техника вештачке интелигенције и машинског учења.
  • Интервентне студије исхране/дијете у сарадњи са клиникама у секундарној превенцији и/или лечењу различитих стања.
  • Фокус наведених истраживања био би на конзумацији производа од биљака карактеристичних за наше поднебље, те то отвара сарадњу са привредом.

Руководилац групе

Чланови научноистраживачке групе

Најновије ПУБЛИКАЦИЈЕ

Žuža Praštalo, M., Pokimica, B., Arsić, A., Ilich, J. Z., & Vučić, V. (2025). Current evidence on the impact of diet, food, and supplement intake on breast cancer health outcomes in patients undergoing endocrine therapy. Nutrients, 17(3), 456. https://doi.org/10.3390/nu17030456

Veselinović, A., Zeković, M., Paunović, M., Šorak, M., Ristić-Medić, D., & Vučić, V. (2025). Zinc as a modulator of male fertility: Interplay between lipid metabolism, oxidative stress, and sperm function. Biological Trace Element Research, 1–15.

Ilich, J. Z., Pokimica, B., Ristić-Medić, D., Petrović, S., Arsić, A., Vasiljević, N., Vučić, V., & Kelly, O. J. (2025). Osteosarcopenic adiposity and its relation to cancer and chronic diseases: Implications for research to delineate mechanisms and improve clinical outcomes. Ageing Research Reviews, 103, 102601. https://doi.org/10.1016/j.arr.2024.102601

Veselinović, A., Stojsavljević, A., Arsić, A., Bojović-Jović, D., Vučić, V., & Golić, I. (2025). Serum and seminal plasma zinc levels and immunopositivity of the ZIP6 and ZIP14 transporters in men with normo- and teratozoospermia. Current Issues in Molecular Biology, 47(2), 101.

Ilich, J. Z., Pokimica, B., Ristić-Medić, D., Petrović, S., Arsić, A., Vasiljević, N., Vučić, V., & Kelly, O. J. (2024). Osteosarcopenic adiposity (OSA) phenotype and its connection with cardiometabolic disorders: Is there a cause-and-effect? Ageing Research Reviews, 98, 102326. https://doi.org/10.1016/j.arr.2024.102326

Ristić-Medić, D., Takić, M., Pokimica, B., Terzić, B., Kojadinović, M., Lepić, T., Radjen, S., & Vučić, V. (2024). Dietary omega-3 PUFA intake in patients with chronic kidney disease: The association with vitamin D deficiency, intima-media thickness and blood pressure. Journal of Clinical Medicine, 13(18), 5593. https://doi.org/10.3390/jcm13185593

Paunović, M., Milošević, M., Mitrović-Ajtić, O., Veličković, N., Mićić, B., Nedić, O., Todorović, V., Vučić, V., & Petrović, S. (2024). Polyphenol-rich black currant and cornelian cherry juices ameliorate metabolic syndrome induced by a high-fat high-fructose diet in Wistar rats. Heliyon, 10(7), e27709. https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2024.e27709

Petrović, S., Mouskeftara, T., Paunović, M., Deda, O., Vučić, V., Milošević, M., & Gika, H. (2024). Unveiling lipidomic alterations in metabolic syndrome: A study of plasma, liver, and adipose tissues in a dietary-induced rat model. Nutrients, 16(20), 3466. https://doi.org/10.3390/nu16203466

Prvulović, N., Žuža Praštalo, M., Lilić, A., Pantelić, S., Katanić, B., Čoh, M., & Vučić, V. (2024). TMG symmetry and kinematic analysis of the impact of different plyometric programs on female athletes’ lower-body muscles. Symmetry, 16(10), 1393. https://doi.org/10.3390/sym16101393

Bajerska, J., Skoczek-Rubińska, A., Małczak, L., Vučić, V., Arsić, A., Kojadinović, M., & Ristić-Medić, D. (2023). Plasma fatty acid composition and some markers of dietary habits are associated with cardiovascular disease risk determined by an atherogenic plasma index in postmenopausal women. Nutrition Research, 115, 47–60. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2023.05.008

Arsić, A., Krstić, P., Paunović, M., Nedović, J., Jakovljević, V., & Vučić, V. (2023). Anti-inflammatory effect of combining fish oil and evening primrose oil supplementation on breast cancer patients undergoing chemotherapy: A randomized placebo-controlled trial. Scientific Reports, 13(1), 6449. https://doi.org/10.1038/s41598-023-33787-w

Ristić-Medić, D., Kovačić, M., Takić, M., Arsić, A., Petrović, S. B., Paunović, M. P., Jovičić, M., & Vučić, V. (2021). Calorie-restricted Mediterranean and low-fat diets affect fatty acid status in individuals with nonalcoholic fatty liver disease. Nutrients, 13(1), 15. https://doi.org/10.3390/nu13010015

Međaković, J., Čivljak, A., Zorčec, T., Vučić, V., Ristić-Medić, D., Veselinović, A., … & Puljak, L. (2024). Perceptions on support, challenges and needs among parents and caregivers of children with developmental disabilities in Croatia, North Macedonia and Serbia: A cross-sectional study. BMC Pediatrics, 24(1), 297. https://doi.org/10.1186/s12887-024-04489-4

Milošević, M., Arsić, A., Cvetković, Z., & Vučić, V. (2021). Memorable food: Fighting age-related neurodegeneration by precision nutrition. Frontiers in Nutrition, 8, 688086. https://doi.org/10.3389/fnut.2021.688086

Paunović, M., Kotur-Stevuljević, J., Arsić, A., Milošević, M., Todorović, V., Guzonjić, A., Vučić, V., & Petrović, S. (2023). Antioxidative effects of black currant and cornelian cherry juices in different tissues of an experimental model of metabolic syndrome in rats. Antioxidants, 12(6), 1148. https://doi.org/10.3390/antiox12061148

Све публикације

Заинтересовани за сарадњу са нашом истраживачком групом?

Наш тим стручњака је посвећен унапређењу здравља и добробити кроз иновативна истраживања.
Ако желите да се придружите нашем тиму или сарађујете са нама, молимо вас да нас контактирате.

Радујемо се сарадњи са вама!

This site is registered on wpml.org as a development site.