Odobreni projekti Fonda za nauku Republike Srbije u okviru Programa za izvrsne projekte mladih istraživača (PROMIS)

Objavljeno 25-03-2020

Fond za nauku Republike Srbije raspisao je krajem juna 2019. godine konkurs za finansiranje projekata u okviru Programa za izvrsne projekte mladih istraživača (PROMIS), radi jačanja profesionalnih kapaciteta mladih istraživača u ranoj fazi karijere i njihovog osposobljavanja za rukovođenje projektima i projektnim timovima. Za ovaj program mogli su da konkurišu naučnici iz cele Srbije koji su doktorirali u prethodnih 10 godina.

Fondu za nauku pristiglo je ukupno 585 predloga projekata, a na konačnoj listi objavljenoj početkom marta 2020. godine našlo se njih 59 kojima je odobreno finansiranje. Među naučno-istraživačkim organizacijama čiji su projekti prošli sve faze konkursa, nalazi se 28 fakulteta i 31 institut. Od 59 odobrenih projekata, u čak 3 projekta su rukovodioci i učesnici projekata istraživači zaposleni na Institutu za medicinska istraživanja Univerziteta u Beogradu i to:

HUMANE: Hydroxyurea-mediated activation of nitric oxide synthase in erythroid progenitors/ Aktivacija azot-oksid sintaze nakon tretmana hidroksiureom u eritroidnim progenitorima, iz Grupe za molekularnu onkologiju (dr Milica Tošić –rukovodilac i učesnici: dr Tijana Subotički, Sunčica Bjelica, Miloš Diklić, dr Olivera Mitrović Ajtić i dr Vladan Čokić)

MEMORYST: From brain waves to memory boost: Memory enhancement by personalized frequency-modulated noninvasive brain stimulation/ Od moždanih talasa do boljeg pamćenja: poboljšanje pamćenja primenom personalizovane frekvencijski-modulirane neinvazivne stimulacije mozga, iz Grupe za neuronauke (dr Jovana Bjekić -rukovodilac i učesnici: Katarina Vulić, Dunja Paunović, Uroš Konstantinović, i dr Saša Filipović)

HEMMAGINERO: Hemoglobin-based spectroscopy and nonlinear imaging of erythrocytes and their membranes as emerging diagnostic tool/ Spektroskopija i nelinearno oslikavanje eritrocita i njihovih membrana zasnovani na hemoglobinu kao polaznica za razvoj nove dijagnostičke metode, iz Grupe za imunologiju (učesnici: dr Ivana Drvenica i Ana Stančić u saradnji sa istraživačima Instituta za fiziku dr Aleksandar Krmpot-rukovodilac, dr Stanko Nikolić, dr Danica Pavlović i Mihajlo Radmilović).

Slične vesti

Predavanje dr Jelene Milešević o novoj EU inicijativi Zero hidden hunger EU

Svečano obeležen Svetski dan imunologije u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti

This site is registered on wpml.org as a development site.