Број пројекта: KА22146
Вођа групе за исхрану: Марија Кнез
Сарадници пројекта: Јелена Милешевић, Петар Јовановић
Трајање пројекта: октобар 2023-септембар 2027.
Водећа Институција: Универзитетски Колеџ Дублин, Ирска
Опис пројекта:
Са наглим растом становништва и у контексту агро-климатских промена, повећана је потражња за одрживом производњом хранљиве хране. У Европи, многе хранљиве намирнице нису широко узгајане и конзумиране, упркос њиховој прикладности европским климатским условима и окружењима, као и одрживости за одрживу производњу са мањим уносима. Недовољно искоришћени усеви који су отпорни на стрес као што су раж и легуминозе, имају потенцијал да снабдевају кључне хранљиве материје и побољшавају исхрану и ризик од болести повезаних са исхраном. Такви усеви имају дугу историју узгајања широм континента и део су националног историјског идентитета хране различитих европских земаља, али су недовољно искоришћени из неколико сложених разлога. ДИВЕРСИKРОП се бави овим изазовима користећи иновативан, међусекторски и мултидисциплинарни приступ анализом далеке историје недовољно искоришћених усева у Европи, разумевањем генетске разноликости и прилагођавањем климатским променама гермплазма усева, анализом актуелних регионалних трендова у потрошњи прехрамбених производа и укључивањем националних и ЕУ креатора политике и кључних актера ДИВЕРСИKРОП има за циљ усклађивање фрагментираних података и развој стратегија одрживог узгоја циљних усева, баланса између пољопривредне одрживости и људске нутритивне вредности. ДИВЕРСИKРОП окупља искусну и интердисциплинарну мрежу за идентификацију климатски отпорних линија усева, као и потенцијалне нутритивне и здравствене предности њихове потрошње како би поново размислили о нашим прехрамбеним системима. ДИВЕРСИKРОП ће ојачати Стратегију “ Од фармe до виљушке” и стратегије биодиверзитета у оквиру Европског зеленог споразума како би допринео остваривању Циљева одрживог развоја УН.