Projekti

Određivanje potencijala derivata tkiva placente za primenu u rekonstrukciji dojke nakon mastektomije: razvoj 3D štampanog bionosača

Hematologija i matične ćelije

rukovodilac: dr Hristina Obradović

saradnici na projektu:

dr Ivana Okić-Đorđević, Dragana Aleksandrović, Sanja Momčilović, Ivana Gazikalović (IC Tehnološko-Metalurški fakultet), Nikola Jeftić (Institut za onkologiju i radiologiju Srbije)

broj projekta: 11073

Trajanje projekta: 2024 –2026

Vodeća instsitucija: Institut za medicinska istraživanja, Univerztet u Beogradu

Institucije učesnice: Inovacioni centar Tehnološko-Metalurški fakultet

Institut za onkologiju i radiologiju Srbije

 

Opis projekta:

Postojeće tehnike rekonstrukcije dojke nakon mastektomije, uprkos njihovoj bezbednosti i izvodljivosti za pacijente, nose rizik od potencijalnih komplikacija i ne menjaju značajno verovatnoću pojave recidiva bolesti u poređenju sa samo mastektomijom. Stoga se ovi faktori moraju uzeti u obzir kada se procenjuju dostupne opcije rekonstrukcije dojke nakon mastektomije. Oblast tkivnog inženjeringa intenzivno raste i prvenstveno se fokusira na izradu različitih nosača koji deluju kao šabloni za regeneraciju tkiva. Amnionska membrana (AM) placente se skoro čitav vek, koristi u regeneraciji kože i rožnjače, a brojne studije su pokazale njena antitumorska, antifibrotička, antiinflamatorna i imunomodulatorna svojstva. AmnioPrintCare ima za cilj da razvije biomaterijal za nosače koristeći homogenat humane AM koji će sačuvati i pokazati svoje regenerativne i antitumorske efekte tokom dužeg perioda primene. Uspostavljanjem naprednih tehnika 3D bioprintinga za izradu nosača, AmnioPrintCare će omogućiti pristupačnije i personalizovanije prakse regenerativne medicine u rekonstrukciji dojke. Da bismo to postigli, koristeći različite tehnološke metode i napredni 3D softver i bioprinter, uspostavićemo 3D štampani bionosač baziran na hAM. Takođe, potvrdićemo njegovu biokompatibilnost sa ćelijama niše tkiva dojke i regenerativni potencijal in vitro vezan za adipogenezu i angiogenezu zajedno sa antitumorskim dejstvom prema ćelijskim linijama raka dojke. Dalje ćemo proceniti njegov regenerativni i antitumorski efekat nakon transplantacije kod miševa. Ovaj interdisciplinarni projekat doneće napredak u biotehnologiji koji će dovesti do poboljšanja u biomedicini i obezbediti osnovu za bolju zdravstvenu zaštitu i stopu preživljavanja pacijenata, novine u medicinskom i biotehnološkom obrazovanju, kao i unapređenje biotehnološke industrije u Srbiji jer bi mogla da patentira novi “bioink“ za komercijalno dostupne bioštampače.

This site is registered on wpml.org as a development site.