Projekti

Uticaj lipida hrane na kardiovaskularne parametre, lipogenezu i antioksidativni status kod hipertenzivnih pacova

Kardiovaskularna fiziologija

Vodi : Dr Jelica Grujić Milanović

Saradnici na projektu:

Dr Jelica Grujić Milanović, Dr Nevena Mihailović-Stanojević, dr Danijela Karanović

Broj projekta: 337-00-205/2019-09/32

Trajanje projekta: 2019-2022

Vodeća institucija:

Univerzitet u Beogradu, Institut za medicinska istraživanja, Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju

Opis projekta:

Primarni cilj ovog projekta je bio utvrđivanje mehanizma delovanja visoko masne hrane različitog porekla (životinjskog/biljnog), kao i mogućnosti prevencije metaboličkog sindroma modulacijom odnosa n6/n3 lipida hrane na oksidativni status i ekspresiju različitih transkripcionih faktora, delove sistema regulacije krvnog pritiska. Razlog za ovakav pristup leži u opštem zdravstvenom interesu za razvoj novih strategija u prevenciji i terapiji metaboličkog sindroma, samim time i kardiovaskularnih oboljenja, u cilju smanjenja broja obolelih od istih. Stoga je cilj ovog projekta bio da se ispita uticaj ishrane hranom obogaćenom mastima biljnog/životinjskog porekla s različitim odnosima n6/n3 lipida na kardiovaskularni sistem i lipogenezu u različitim tkivima, kako u fiziološkim, tako i u patološkim uslovima.
This site is registered on wpml.org as a development site.