Deveti sastanak evropskih sekcija Međunarodne akademije kardiovaskularnih nauka, Temišvar, Republika Rumunija

Objavljeno 08-10-2023

Naše koleginice iz Grupe za kardiovaskularnu fiziologiju, dr Nevena Mihailović-Stanojević, dr Danijela Karanović i dr Una-Jovana Vajić su učestvovale na Devetom sastanku evropskih sekcija Međunarodne akademije kardiovaskularnih nauka, koji je održan u Temišvaru, Republika Rumunija, od 4. do 7. oktobra 2023. godine.

Dr Mihailović-Stanojević je održala predavanje na temu “Kafeinska kiselina poboljšava antioksidativnu odbranu i ublažava oksidativni stres u srcu spontano hipertenzivnih pacova” u okviru sesije “Ishemijsko-reperfuziono oštećenje miokarda: mehanizmi i kardioprotektivne strategije”.

U okviru simpozijuma “Prirodna jedinjenja u zaštiti kardiovaskularnog sistema”, Dr Karanović je prikazala rezultate istraživanja “Losartan u kombinaciji sa prirodnim ili sintetskim antioksidansom u eksperimentalnom modelu hipertenzije i hronične bubrežne bolesti: Da li je zajedno bolje?” u okviru poster prezentacije. Takođe, Dr Karanović je dobila nagradu “Miloslav Kostic Poster Award” za ovu poster prezentaciju.

U okviru iste poster sesije, Dr Vajić je prezentovala rezultate istraživanja pod nazivom “Efekti hronične suplementacije ekstraktom lista koprive Urtica dioica L. i hlorogenske kiseline na hemodinamske i biohemijske parametre kod spontano hipertenzivnih pacova”. Saradnice su, između ostalog, ostvarile uspešne kontakte sa kolegama iz Republike Bosne i Hercegovine, a u cilju uspostavljanja budućih zajedničkih istraživanja u oblasti kardiovakularne i bubrežne patofiziologije.

Slične vesti

Poseta dr Leonid Livshits-a Institutu za medicinska istraživanja

Poseta prof. dr Vladane Vukojević sa Karolinska instituta

This site is registered on wpml.org as a development site.