Projekti

Monitoring parazita prenošenih hranom i vodom u životnoj sredini (PARASITE_HUNTER)

Mikrobiologija sa parazitologijom

Vodi: Ivana Klun

 

Saradnici na projektu:

Duško Ćirović, Oliver Tošković, Aleksandra Penezić, Stanislav Simin, Aleksandra Uzelac, Vladimir Ćirković, Dragana Miličić, Nikola Betić, Neda Bogdanović, Ilija Pantelić

Broj projekta: 2424

Trajanje projekta: 2024-2026

 

Vodeća institucija:
Institut za medicinska istraživanja Univerziteta u Beogradu

Ostale institucije:
Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu, Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu, Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Novom Sadu, Institut za higijenu i tehnologiju mesa

 

Opis projekta:

Rastuća prevalenca parazitoza koje se prenose hranom i vodom kod ljudi i životinja u Evropi zahteva sveobuhvatan nadzor kako bi se otkrile pretnje u nastajanju i identifikovali rezervoari infekcije, radi blagovremenog upozoravanja svih učesnika u oblasti javnog zdravlja. Programi sistematskog praćenja većine parazita koji uzrokuju ove bolesti ne postoje, mnoge parazitoze ne podležu obavezi prijavljivanja, tako da je na naučnoj zajednici da prikupi dokaze o ovim tihim epidemijama, podigne svest i zalaže se za inovativne i poboljšane mere bezbednosti hrane radi smanjenja opterećenja bolešću.

PARASITE_HUNTER će implementirati principe Jednog zdravlja u oblasti kontrole bezbednosti hrane, sa posebnim naglaskom na matrikse poreklom iz životne sredine, s obzirom na to da XXI vek karakterišu antropogenim uticajem znatno narušeni ekosistemi. Uticaj zdravlja ekosistema i divljih životinja na bezbednost hrane će biti procenjen i biće uspostavljena komunikacija sa zainteresovanim stranama.

Standardizovane parazitološke metode [sedimentacija, (Mini)FLOTAC] i validirane molekularne tehnike (multiplex qPCR, nested PCR) biće primenjene za otkrivanje, kvantifikaciju i procenu vijabilnosti (bojenje i kultivacija in vitro) parazita koji se prenose hranom i vodom (PHV) od javnozdravstvenog značaja u hrani i životinjskim hranivima, vodi i zemljištu na kome se hrana proizvodi.

Ovaj projekat ima za cilj uspostavljanje okvira za nadzor zasnovanog na validnim podacima o prisustvu PHV kako bi metodologija kontrole bezbednosti hrane prevazišla trenutno važeće standarde, uključujući praćenje ranjivih grupa (ljudi i životinja) koje nisu obuhvaćene važećim zakonodavstvom o bezbednosti hrane. Zainteresovane strane će biti uključene posredstvom upitnika kako bi se procenio nivo svesti o PHV i kako bi učesnici mogli da doprinesu izradi bele knjige sa predlozima za smanjenje odnosno kontrolisanje PHV.

Kao rezultat projekta očekuje se održiv, najsavremeniji program nadzora PHV radi pravovremene identifikacije novonastalih pretnji javnom zdravlju, kao i od strane zainteresovanih strana odobrene mere koje bi doprinele poboljšanju bezbednosti hrane.

This site is registered on wpml.org as a development site.