Пројекти

Испитивање антихипертензивног и ренопротективног потенцијала супстанци природног и синтетског порекла у експерименталним моделима кардиоваскуларних и бубрежних обољења.

Кардиоваскуларна физиологија

Води : Др Ђурђица Јовић

Сарадници на пројекту:

Др Ђурђица Јововић, др Зоран Милорадовић, Др. Невена Михаиловић-Станојевић, др Јелица Грујић Милановић, др Милан Иванов, Др Данијела Карановић, др Уна Јована Вајић

Број пројекта: OI175096

Трајање пројекта: јануар 2011- децембар 2019

Водећа институција:

Универзитет у Београду, Институт за медицинска истраживања, Институт од националног значаја за Републику Србију

Опис пројекта:

Један од главних циљева пројекта је било испитивање деловања природних и синтетских антиоксидативних супстанци у хипертензији, као и у акутној и хроничној бубрежној слабости. Испитивани су и ефекти примене екстракта маслине (који садржи снажне антиоксидансе) на анималним моделима есенцијалне хипертензије и бубрежних поремећаја. Део пројекта су чинила и испитивања повољног деловања ресвератрола, снажног антиоксидативног молекула изолованог из грожђа у моделима експерименталне есенцијалне и малигне хипертензије. Истраживана је и међусобна веза ренин-ангиотензин система и оксидативног стреса у развоју постисхемичне акутне бубрежне слабости и хроничне бубрежне болести. Користили смо пацове са урођеном хипертензијом, којима смо изазивали акутну бубрежну слабостИ или адриамицином изазвану гломерулосклерозу бубрега и давали блокаторе рецептора за ангиотензин 2, као и синтетске аналоге ензима супероксид дисмутазе. Резултати ових студија су нам разоткрили недовољно познате механизме деловања оксидативног стреса и ренин-ангиотензин система у условима високог крвног притиска, акутне бубрежне слабости и хроничне бубрежне болести.
This site is registered on wpml.org as a development site.