Projekti

Razvoj pristupa upravljanje bolestima prenošenih krpeljima zasnovanih na diverzitetu krpelja i krpeljima prenosivih patogena (TalkToTick)

Medicinska entomologija

Vodi: dr Snežana Tomanović, naučni savetnik (IMI)

Saradnici na projektu: dr Ratko Sukara, dr Darko Mihaljica, dr Gorana Veinović, dr Valentina Ćirković

Trajanje projekta: 2023-2026

Vodeća institucija: Institut za medicinska istraživanja, Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Univerzitet u Beogradu (IMI)

Opis

TalkToTick je projekat koji donosi odgovor na pitanje u kojoj meri krpelji i njima prenošeni uzročnici bolesti prisutni na nekom prostoru zaista predstavljaju rizik po zdravlje ljudi. Klimatske promene, intenziviranje transporta i migracija nesumljivo dovode do promena u epidemiologiji vektorima prenosivih bolesti. Globalno, a i na našim prostorima, uočen je raskorak između registrovanog broja i raznovrsnosti krpelja, patogena koje oni prenose i potvrđenih kliničkih slučajeva bolesti. Smatra se da mnogi slučajevi bolesti ostaju neprepoznati ili pogrešno dijagnostifikovani. Glavni cilj našeg projekta je razvoj adekvatnih pristupa za dijagnostiku, terapiju i prevenciju krpeljima prenosivih bolesti zasnovanih na lokalnim uslovima ekologije, epidemiologije i geografske distribucije krpelja i krpeljima prenosivih patogena. Iako je TalkToTick projekat koncipiran u Srbiji kao model regionu, naša ambicija prevazilazi lokalni interes. Znanje i rezultati koje generišemo tokom realizacije projekta su izuzetno značajni za sve regione sa sličnom eko-epidemiološkom situacijom (Južna Evropa, susedne zemlje), a kao konceptualni pristup naš model može biti primenjen bilo gde. Projekat je u velikoj meri okrenut i građanima. Najznačajniji i najekonomičniji vid prevencije bolesti prenošenih krpeljima kod ljudi su lične mere zaštite i da bi se efikasnost ovih mera povećala neophodno je da informišemo, edukujemo i aktivno uključimo građane.

This site is registered on wpml.org as a development site.